• −30%
  • −30%

KAMČIATKINIS SAUSMEDIS 'BAKSZARSKIJ VELIKAN'

Kodas: BAKSZARSKIJ VELIKAN

11,00 €
7,70 € Sutaupote 30%
Su mokesčiais

Rusiška veislė, ankstyva (vaisiai deri birželio antroje pusėje), derlinga (nuo krūmo priskinama iki 4,5 kg), atspari šalčiui(-45'C).

Augalo amžius / vazono dydis / aukštis:
Kiekis

  • Saugus užsakymas Saugus užsakymas
  • Greitas pristatymas Greitas pristatymas
  • Kokybės garantija Kokybės garantija

KAMČATKINIS SAUSMEDIS BAKSZARSKIJ VELIKAN

Derėjimo laikas: vidutiniškai ankstyva (vaisiai deri birželio antroje pusėje).

Derlingumas: vidutinis (nuo krūmo priskinama iki 4,5 kg).

Atsparumas: atspari šalčiui (-45'C), žiedai -8'C, sausrai,grybelinėms ligoms, kenkėjams.

Vaisiai: dideli - uogos vidutinis svoris 1,8-2,5g ( ilgis- 4-5 cm /plotis 1,5cm.), pailgos-nesimetriškos formos. Uogos , saldžiarūgštės, tvirtos, vidutiniškai nekrenta nuo krūmo.

Veislės ypatybės: Rusiška veislė (išvesta 2005m iš 'Velkoplodost'). Krūmas 190cm aukščio ir 150cm pločio. Kad geriau derėtų patartina sodinti su veislėmis: 'Jugana','Docz' Velikana', 'Streżewczanka', 'Vostorg'.

Valgomųjų sausmedžių auginimas

Sausmedis – ne vietinis augalas. Šie 1,5-2 m aukščio krūmai kilę iš Tolimųjų Rytų ir mūsų krašte savaime neauga. Žydėti sausmedis pradeda gana anksti – dar balandžio mėnesį, todėl ir pirmosios uogos pradeda bręsti jau birželio pradžioje. Soduose auginamų augalų išvaizda įvairuoja, nes tai priklauso nuo to, iš kokios melsvauogių sausmedžių rūšies išvesta veislė ar atrinktas sėjinukas. Pateikiame tik apibendrintą krūmelio charakteristiką: aukštis 0,7-2,0 m, stiebų žievė ruda, supleišėjusi, nuo ko ir kilo augalo pavadinimas, lapai 4-10 cm ilgumo. Žiedai dvilyčiai, geltoni ar žalsvai gelsvi, po 2 lapų pažastyse. Pas mus žydi balandžio - gegužės mėn., žiedus lanko kamanės ir bitės. Vaisius - melsva, gana įvairios formos 1,5-3,0 cm ilgio uoga, skoniu primenanti mėlynes. Prinokusios uogos nukrinta ant žemės. Derlius nedidelis - iki 2 kg. Vitamingos uogos stiprina organizmą, gerina apetitą ir savijautą, turi baktericidinių savybių. Po keletą sausmedžio krūmų verta auginti kiekvienoje sodyboje.

SODINIMAS Svarbiausias niuansas sodinant sausmedžius yra tas, kad turite sodinti mažiausiai du krūmus, kadangi jie yra kryžmadulkiai. Jei ką tik nusprendėte, jog jūsų sode kaip tik trūksta sausmedžio, turėkite omenyje, jog derėti jis pradeda po 3-4 metų, o gausų derlių brandina po 5-7 metų. Nuo vieno krūmo galėsite priskinti iki 1-3 kg uogų, priklausomai nuo uogų dydžio ir krūmo amžiaus. Sausmedžiai mėgsta saulėtą vietą, derlingą, drėgną, bet neužmirkusį, kiek rūgštoką ar neutralų dirvožemį. Kad augalas neišmirktų, venkite molingos žemės. Jei sausa, išlaikyti drėgmę ir maistingąsias medžiagas padės mulčiavimas (ypač spygliuočių žieve). Dirvos rūgštingumas taip pat neturi būti didelis – šilauogėms skirtos durpės gali būti per rūgščios. Geriausia sausmedžius sodinti rudenį arba anksti pavasarį (dar prieš sprogstant lapams). Kadangi šie krūmai kryžmadulkiai, gausiam derliui visuomet sodinkite bent dviejų skirtingų veislių augalus, maždaug 1,5 m atstumu. Krūmai dera iki 20-25 metų, tačiau gausesniam derliui patariama kiekvieną rudenį juos patręšti mėšlu.

PRIEŽIŪRA Valgomieji sausmedžiai kilę iš vietų, kur vasaros trumpos, todėl jų vegetacinis periodas baigiasi gana anksti – jau rugpjūčio mėnesį. Jei svarstote apie krūmo tręšimą, nuo liepos vidurio to nebedarykite, kad nepradėtų leisti naujų ūglių. Sveiko augalo nei kenkėjai, nei ligos pulti neturėtų. Jei taip nutiko, stenkitės išvengti cheminių priemonių – purškimui naudokite natūralius, ekologiškus preparatus arba paprasčiausią žalio muilo ir tabako nuovirą. Valgomieji sausmedžiai (Lonicera edulis) yra labai nereiklūs augalai – jiems nepakenkia net -5-7 laipsnių pavasarinės šalnos, geba ištverti žiemą, yra atsparūs ligoms bei kenkėjams. Nokstančias uogas labai mėgsta strazdai, varnėnai ir kiti paukščiai, todėl saugokite krūmus ir baigiant nokti, apdenkite tinklu.

NAUDA ŽMOGUI Sausmedžio uogos yra gana rūgščios, kai kurių rūšių – aitrios, tačiau tai yra pirmasis krūmas Lietuvoje, kuris sunokina uogas anksčiau net už žemuoges, todėl tomis pirmomis uogomis norisi tik mėgautis ir džiaugtis. Antras dalykas – tai labai sveikos uogos, kurios vadinamos Sibiro perlais. Jose gausu vitaminų, mineralų, antioksidantų. Šias uogas jūs galite ir šaldyti, džiovinti, gaminti įvairius patiekalus, netgi virti uogienę.

19 Prekės

Panašios prekės (16):

Prekė pridėta į palyginimą.