Čiobrelis vaistinis

Kodas: Thymus vulgaris

5,50 €
Su mokesčiais

Universalus prieskoninis, vaistinis, aromatinis augalas, tiesiog nepakeičiamas virtuvėje – ar patiekalų gamyboje, ar kvapnioms arbatoms, gydantis nuo peršalimo, kosulio…

Augalo amžius / vazono dydis / aukštis:
Kiekis

  • Saugus užsakymas Saugus užsakymas
  • Greitas pristatymas Greitas pristatymas
  • Kokybės garantija Kokybės garantija

Aukštis

0,15-0,30 m

Plotis

0,4 m

Žydėjimas

birželis-rugsėjis

Atsparumas

Šalčiui atspari

Čiobrelių auginimas

Puikaus, aštraus kvapo čiobrelis žmonėms žinomas jau nuo neatmenamų laikų. Jis buvo ypatingai mėgiamas Senovės Graikijoje, o kai kurių kraštų stabmeldystę praktikuojantys gyventojai net suteikė jam magiškų galių. Beje, čiobrelį mėgsta ne tik žmonės, bet ir bitės, tad tarp bitininkų šis augalas žinomas kaip geriausias medaus tiekėjas.

Čiobrelis labiau šiltų kraštų augalas, bet ir Lietuvoje galima rasti kelias rūšis, kurios įprastai auga pūdymuose, sausuose pušynuose, žvyrduobėse, pakelėse, smėlėtose vietose. Žinoma, šį vaistams ir prieskoniams tinkantį augalą galima išsiauginti ir namuose. Tereikia išsirinkti mūsų klimatui tinkamą rūšį, paruošti dirvą, prižiūrėti ir mėgautis gausiu derliumi.

Auginimas

Čiobreliai džiaugsis augdami atviroje, saulėtoje, nuo atšiaurių vėjų apsaugotoje vietoje, kurioje sėkmingai gyvuos 3-4 metus. Po to gerai būtų augimvietę atnaujinti. Beje, šį aitriai kvepiantį augalą verta sodinti šalia pupelių, kurias puikiai apsaugos nuo pupinio amaro ir kai kurių kenkėjų.

Taip pat derėtų atminti, jog stojus šaltesnei žiemai, augalai kartais nukenčia nuo šalčio, todėl patariama artėjant šalčiams pridengti lapais ar durpėmis.

Derliaus nuėmimas ir laikymas

Čiobrelio žiedai renkami masinio žydėjimo metu. Žirklėmis nukerpama nesumedėjusi antžeminė augalo dalis, kuri džiovinama paskleidus plonu sluoksniu, pavėsyje, pastogėje ar specialioje džiovykloje 30-35 °C temperatūroje, esant nuolatiniam oro srautui, periodiškai vartant. Tinkamai išdžiovinti žiedai būna kvapnūs, aštraus skonio bei nepraradę savo įprastos spalvos bei formos. Išdžiovinti, saugomi stikliniuose induose tamsioje vietoje.

Naudojimas

Tiek džiovinti, tiek švieži čiobreliai naudojami ir medicinoje, ir maisto gaminime. Medicinoje ypatingai vertinamos biologiškai aktyvios čiobrelio medžiagos, kurios pasižymi dezinfekuojamosiomis ir raminamosiomis savybėmis, todėl iš čiobrelio gaminami preparatai naikinantys mikrobus ir virusus, slopinantys uždegimus ir atpalaiduojantys spazmus. Taip pat šio augalo nuoviras ir skystas ekstraktas vartojamas atsikosėjimui lengvinti ir skausmui malšinti sergant bronchitu, laringitu bei kitomis viršutinių kvėpavimo takų ligomis. Čiobrelis vartojamas ir nuo virškinamojo trakto, kepenų, inkstų ir šlapimo pūslės ligų.

Liaudies medicinoje ypač populiari medumi pagardinta čiobrelių arbata, kuri nepamainoma esant įsisenėjusiam kosuliui, kvėpavimo takų uždegimui ar kankinant nemigai.

Populiarūs čiobreliai ir maisto gamyboje. Jų gaiviu, stipriu bei aštriu skoniu ir kvapu gardinama mėsa, dešros, sriubos, padažai, sūriai bei marinatai. O ar žinojote, kad į raugiamus agurkus įdėta čiobrelio šakelė, suteiks jiems išskirtinį aromatą? Jei nežinojote, išbandykite.

Ne tik naudingas, bet ir išvaizdus

Tikrai taip, čiobreliai yra ne tik naudingi, bet ir gražūs pažiūrėti, tad juos auginti galima ne tik darže, bet ir kaip dekoratyvų gėlynų augalą. Kadangi šie daugiamečiai augalai yra žemi ir šliaužiantys, savo struktūra sudarantys gana dekoratyvius kilimus, jie mielai auginami alpinariumuose, gėlynuose, vejose ar kapinėse.

3 Prekės
Lapai
žali
Žiedai
alyviniai

Panašios prekės (11):

Prekė pridėta į palyginimą.