• −30%
  • −30%

Trešnė Lapins

Kodas: Trešnė Lapins

19,00 €
13,30 € Sutaupote 30%
Su mokesčiais

Trešnė 'Lapins' (lot. Prunus avium 'Lapins') - vėlyva savidulkė trešnių veislė, kilusi iš Kanados. Vaisiai dideli, vidutiniškai apie 8,5 g ir daugiau, apvalios širdies formos. Sodinukai vazonuose, galima sodinti bet kokiu metų laikotarpiu.

Augalo amžius / vazono dydis / aukštis:
Kiekis

  • Saugus užsakymas Saugus užsakymas
  • Greitas pristatymas Greitas pristatymas
  • Kokybės garantija Kokybės garantija

Vaisiai dideli, vidutiniškai apie 8,5 g ir daugiau, apvalios širdies formos, iš pradžių oranžinės spalvos, vėliau tamsiai raudona, beveik juoda, blizgi. Minkštimas tankus, mėsingas, kremzlinis, sultingas, aromatingas, saldus, puikaus skonio. Vaisiai transportabilūs, nelinkę trūkinėti po lietaus.

Skynimo laikas. Vaisiai skinami liepos antroje pusėje, pabaigoje. Vaismedis auga vidutiniškai greitai, formuoja vainiką vertikaliomis šakomis. Užauga iki 3 - 3,5 m aukščio. Po vaisių skynimo reikalingas nuolatinis genėjimas. Pradeda derėti gana anksti trečiais ketvirtais metais augimo. Veislė labai atspari šalčiui, vidutiniškai atspari ligoms. Labai derlinga veislė, dera gausiai ir  reguliariai. Veislė savidulkė.

Sodinimas. Saulėtoje vietoje, vandeniui pralaidžioje derlingoje priemolio dirvoje. Parinkti šiltesnę sodo vietą, apsaugotą nuo vėjų.

Vyšnių ir trešnių auginimas

Poskiepis - coltas

Auga greitai. Mėgsta šviesą, atsparios sausrai, gerai pakelia miesto sąlygas. Aukštis 1,5-5 m. Vyšnios šaknų sistema išsidėsto 20-40 cm gylyje, - į tai būtina atsižvelgti tręšiant ir apdirbant dirvą 8-15 cm gylyje. Persodinant į duobę dedama 5-6 kg organinių trąšų 1 m, forsoro ir kalio. Duobės gylis 50-60 cm, plotis - 80 cm. Atstumas 3x3-2 m eilėje ir tarp augalų. Vyšnia mėgsta šiltas, šviesias ir apsaugotas nuo šaltų skersvėjų vietas. Geriau auga lengvame priemolyje ir priemolyje, nepakelia rūgščių dirvų.

Duobė vyšniai ruošiama rudenį, sodinama pavasarį. Pasodinus gausiai palaistoma.

Normaliais metais vyšnią rekomenduojama tręšti organinėmis trąšomis vieną kartą per trejus metus, mineralinėmis tręšiama kasmet: fosforo ir kalio trąšomis geriau patręši rudenį perkasant dirvą, azoto - anksti pavasarį.

Vyšnios uogas pradeda megzti 4-5 metais po pasodinimo, kartais anksčiau ar vėliau (nelygu veislė, skiepytos ar ne, poskiepio augumas). Suaugusi vyšnia duoda 30-40kg vaisių. Normaliai augdamos vyšnios dera kasmet.

Pasenusius krūminių atžalinių vyšnių kamienus galima pakeisti naujais iš atžalų. Tokios atnaujintos vyšnios toje pačioje vietoje gali augti dar 20 metų. Iš kaulavaisinių grupės vyšnios ištvermingiausios šalčiams.

Dažnai tenka girdėti, kad vyšnių genėti nereikia. Tačiau tai klaidinga nuomonė - nesuformuoti, sutankėję medeliai greičiau pasensta, prasčiau dera, labiau serga, o uogos susmulkėja.

Vasaros pabaigoje, nuskynus uogas, geriausiai genėti derančias vyšnias, o jaunos genimos anksti pavasarį arba vasaros pradžioje.

Taigi, pasisodinus vyšnią, kaip ir bet kokį kitą medelį, pirmiausiai reikėtų tinkamai jį suformuoti.

Medelio suformavimas, genėjimas

Tinkamai suformuotas vaismedis 1/3 aukščio sudaro kamienas, o 2/3 - vainikas ir pagrindinės šakos auga horizontaliai ar truputį aukštyn ir su kamienu sudaro beveik statų kampą. Jeigu reikia, jaunos lanksčios šakos palenkiamos ir pritvirtinamos vielomis ar kabėmis (panašiai formuojami bonsai medeliai, ir paliekama ilgesniam laikui. Per smailai užaugusios šakos neišlaiko uogų svorio ir išlūžta.

Derančių ir tinkamai suformuotų vyšnių smarkiai genėti nereikia, bet kasmet po derliaus išpjaustomos silpnos, vainiką sutankinančios ir ligotos šakos. Jos neturi būti storesnės už kamieną. Po 3-4 derlingų sezonų vainiką pamažu pradedamas atjauninti - kasmet trečdaliu patrumpinamos 1-2 seniausios šakos.

Jei vyšnios senos, tai paprastai dera tik vainiko pakraščiuose, o vidus išplinka - todėl medelius būtina atnaujinti. Jas galima atjauninti iš karto, trečdaliu nukirpus visas šakas, arba pamažu, kasmet po 1-4 (nelygu kiek jų yra) šakas. Pirmuoju atveju medeliai gali keletą metų nederėti, bet paskui dera gausiai. Antruoju kasmet turėsite truputį vyšnių, bet atjauninimo procedūra užtruks.

Bet, nevertėtų persistengti su genėjimu, ypač, jei medeliai seni, pirmiausia reikia isnaikinti ligas ir kenkėjus, tinkamai patręšti ir tik tuomet, kai atsigaus, pradėti genėti. Nusilpusių vyšnių žaizdos prastai gyja, smarkiai išgenėtos jos gali dar labiau pasiligoti ar tiesiog išdžiūti.

Labai aukštų senų vyšnių viršūnes reikėtų nupjauti, nes didžioji uogų dalis "persikrausto" į viršų, kur šviesiau, o prinokusias sunku nuskinti.

Vyšnios dauginamos šaknų atžalomis, skiepijimu ir žaliaisiais auginiais.

Beje, vyšnios puikus poskiepis trešnėms.

Vyšnios su pilnaviduriais žiedais dažniausiai auginamos kaip dekoratyvinis augalas.

18 Prekės

Panašios prekės (14):

Prekė pridėta į palyginimą.