• −30%
  • −30%

Lazdynas paprastasis KATALONSKI

Kodas: Lazdynas paprastasis KATALONSKI

20,00 €
14,00 € Sutaupote 30%
Su mokesčiais

Lazdynas paprastasis 'Katalonski' (lot. corylus avellana 'Katalonski') - populiari labai derlinga veislė. Riešutai prinoksta rugsėjo antroje pusėje, labai skanūs, stambūs, kevalas vidutinio storio, gana trapus. Pradeda derėti anksti, dera gausiai ir reguliariai. Pasiekia 3-4 metrų aukštį per 10-15 metų, lapai tamsiai žali.

Augalo amžius / vazono dydis / aukštis:
Kiekis
Atsiprašome, ši prekė jau išparduota.


  • Saugus užsakymas Saugus užsakymas
  • Greitas pristatymas Greitas pristatymas
  • Kokybės garantija Kokybės garantija

Tai labai derlinga desertinė veislė. Riešutų lukštas yra vidutinio storio, tamsiai rudas. Plačiai nukreipta viršūnė. Branduolys yra didelis, širdies formos, gerai užpildo apvalkalą, labai skanus. Kadangi jie mėgsta daug organinių medžiagų turinčią dirvą, rekomenduojama kasmet tręšti mineralinėmis trąšomis ir dirva neturėtų būti per daug užmirkusi. Veislė gausiai duoda vaisių. Sode patartina sodinti ne vieną lazdyno sodinuką, o bent 2-3 skirtingų veislių, nes kryžmadulka užtikrina geresnį derėjimą.

– vaisiai subręsta rugsėjo antroje pusėje;

– riešutai stambūs, rutuliški, šiek tiek migdolų skonio, kekėje 3-5 vienetai;

– aukštis 3-5 m, tvirtas, platus krūmas;

– sodinimo vieta saulėta, pusiau pavėsis;

– dirvožemiui vidutiniškai reiklus. Auga vidutinio derlingumo ir derlinguose vidutinio drėgnumo ir drėgnokuose dirvožemiuose;

– naudingas, nes riešutuose yra vitaminų A, E ir PP. Daug baltymų, skaidulų ir vertingų elementų, tokių kaip magnis, fosforas ir kalis.

Auginimas ir priežiūra

Lazdynai sodinami saulėtoje vietoje, derlingoje, purioje, vandeniui laidžioje, karbonatingoje priemolio dirvoje, geriausia anksti pavasarį. Neverta sodinti sausuose priesmėliuose, nes lazdynai užaugs tik iki pusės jiems būdingo aukščio kaip Dzūkijoje. Mūsų plantacijoje stambiavaisių lazdynų ‘Cosford‘, ‘Barselona‘ ir ‘Halės milžinai‘ sodmenys sodinti 4,5 (tarp eilių) x3 m atstumais, 660 sodinukų /ha nes tokia sodmenų norma privaloma ekologiniame ūkyje. Tačiau geriau sodinti rečiau 5x4 m atstumais, tuomet bus geresnės šviesos sąlygos ir gausiau derės.

Sodybose ar mažuose sodeliuose auginant žemesnes lazdynų veisles: ‘Garibaldi‘, ‘Cosford‘, ’Sirena’, galima sodinti 3x3 m atstumais. Lazdynai savidulkiai augalai. Sodinant sode lazdynus, patariama sodinti ne vieną, o bent 2-3 veisles, kadangi vyriški ir moteriški žirginėliai kartais žydi ne vienu metu. Kryžmadulka užtikrins geresnį derėjimą.

Dauginimas

Lazdynus dauginame vegetatyviškai – vertikaliomis atlankomis, nes veislei būdingų savybių iš riešutų išauginti sėjinukai neišsaugo. Auginami ant vagų ir nuolat apkaupiami, kad geriau vystytųsi šaknynas. Sodinukai užauga per 2 metus. Pavasarį atkaupiami, atskiriami ir tinkami sodinti. Galima dauginti ir horizontaliomis, gaunant didesnę sodinukų išeigą, tačiau priežiūrai reikia daugiau skirti dėmesio ir laiko. Be to, reikia skirti didesnį plotą, todėl ir priežūra sudėtingesnė.

Medelių formavimas

Pavasarį iškasti iš medelyno pirmų – antrų dauginimo metų sodinukai vienu stiebu, 0,6-0,7 m aukščio („vytelės“), sodinami į pastovią vietą sode, o menkesni dar auginami vienus metus daigyne. Medeliai sodinami 3x3 m atstumu. Sekančių metų pavasarį 0,6-0,7 m aukštyje „vytelei“ sekatoriumi nukerpama viršūnė ir pradedamas formuoti medelio formos augalas. Po viršūnės pašalinimo, augalas pradeda šakotis. Per vasarą formuojant vainiką, paliekama 4-5 šakos (daugiau šakų nereikia palikti, kad nesutankėtų vainikas). Medelio formos lazdynus tinka auginti plantacijose, tuo įsitikinęs Rokas, tad ateityje taip planuoja formuoti naujuosius sodmenis. Juos galima sodinti tankiau, kaip minėjome, 3x3 m atstumu, bus geresnės šviesos sąlygos, daugiau sodmenų galima pasodinti ploto vienete ir didesnį derlių gauti. Nedidelėse sodybose patartina sodinti žemesnius, kompaktiškiau augančius stambiavaisių lazdynų krūmus, o turintiems nedidelį laisvą žemės plotelį geriau rinktis auginti suformuotus lazdynų medelius.

Tinka gyvatvorėms

Paprastasis lazdynas labai pakantus genėjimui, tik, deja šia savybe dar nedaug kas pasinaudoja. O šis krūmas yra vienas iš pačių tinkamiausių vidutinėms ir aukštoms gyvatvorėms formuoti. Puošnūs raudonlapiai lazdynai puikiai tinka gyvatvorėms sodinti, taip pat kontrastingai dera raudonlapiai kartu su žalialapiais lazdynais. Lazdynų gyvatvorę rekomenduojama sodinti 2,5-3 m atstumu nuo kaimynų tvoros. Jei gerai sutariate su kaimynais, pasitarus galima sodinti ir arčiau tvoros, tuomet derliumi draugiškai dalinsitės su bičiuliais. Iš lazdynų krūmų galima įveisti ir apsauginę sodo juostą – ir nauda, ir gražu. Lazdynai greitai auga.

Patarimai

Kad kasmet lazdynai gausiai derėtų

Kadangi lazdynai anksti prabundantys augalai, todėl žiemomis jiems dažnai pakenkia atlydžiai (atšilus orui, prasideda vegetacija), o po atlydžių užeinantys dideli šalčiai, nušaldo žydėti pasiruošiusius ar jau pražydusius žirginius, todėl sumenksta jų derlius. Ir tai kartojasi kas 2-4 metus. Todėl sodinant lazdynus sode, sodybose ar plantacijose rekomenduojama sodinti skirtingo ankstyvumo nors 2-3 lazdynų veisles, iš kurių nors vieną veislę kaip gerą dulkintoją, pavyzdžiui,‘Cosford‘. Kryžmadulka užtikrins geresnį derėjimą.

Padėti apsidulkinti

Neretai lazdynai neuždera dėl nepalankaus pavasario. Kartais kultūrinių lazdynų veislių žirginėliai, per anksti pražydę, nušąla.  Arba kai žydėjimo metu vyrauja vėsūs drėgni orai, žiedai lieka neapdulkinti, todėl patartina lazdynams padėti apsidulkinti. Iš anksto reikia pasiruošti šakelių: vėlyvą rudenį parsinešti iš miško lazdynų  arba nupjauti nuo didesnių derančių veislinių ‘Cosford‘ krūmų ūglių ir laikyti šaltoje patalpoje, o prieš apdulkinimą pasimerkti šiltoje patalpoje. Paskui pražydus žirginėliams, jų po šakelę reikia išdėlioti ant kiekvieno krūmo, ir vėjas išbarstys dulkeles. Jei lazdynų šakelių nepasiruošėte iš anksto, tai visuomet miške galima surasti tinkamų – vienos būna saulėtoje vietoje, kitos – pavėsy. Miškinio lazdyno žirginėliai yra atsparūs šalnoms ir visuomet užtikrintai apdulkina moteriškus žiedus. Riešutų dydis nepakinta.

Kaip paskatinti derėjimą ir padidinti derlių? Kasmet birželio – liepos mėn. reikia įlaužti (kol šakelė lengvai trekštelės) lazdynų pirmamečius ūgliukus šakų viršūnėse, nuo viršaus per gerą sprindį, 20-30 cm ir palikti kaboti. Per likusią kaboti apatinę žievę (odelę) iš žalių lapų maisto medžiagos keliauja žemyn augalu. Tokiu būdu pristabdomas vešlus stiebų augimas, kuris paskatina moteriškų žiedų formavimąsi (nes tuo laiku formuojasi moteriški žiediniai pumpurai kitų metų derliui).

Gydomosios savybės

Gydomoji medžiaga – tai jo lapai, stiebų žievė, pats riešuto branduolys. Paprastojo lazdyno lapuose daug glikozidų, eterinių aliejų, sacharozės, palmitino rūgšties. Jo žievėje tanidų, lignocerilinio alkoholio, betulino ir kitokių medžiagų. Paprastojo lazdyno riešutai kaip ir migdolai bei graikiniai riešutai, rekomenduojami sergantiesiems diabetu. Be to, jie skatina lytinį bei protinį aktyvumą, stiprina žarnyną. Septyni – aštuoni riešutai kartu su medumi padeda įveikti ir įsisenėjusį kosulį.

Lazdyno lapų nuoviras gydo išsiplėtusias venas, jo paruošimo būdas: Vieną valgomąjį šaukštą džiovintų paprastojo lazdyno lapų užpilti stikline 200 ml verdančio vandens, palaikyti 30 minučių ir nukošti. Gerti po 1/4 stiklinės 50 ml 3–4 kartus per dieną prieš valgį.

Lazdynų lapų nuoviru gydoma ir nuo plaukų slinkimo bei pleiskanų, o jo paruošimo būdas toks: 2 valgomuosius šaukštus paprastojo lazdyno lapų užpilant stikline 200 ml verdančio vandens ir valandą palaikant. Vėliau nukošti, atskiesti vienu litru virinto vandens. Šiltu tokiu nuoviru plauti galvą kas antrą dieną 3 kartus dienoje.

Panašios prekės (5):

Prekė pridėta į palyginimą.