• −30%
  • −30%

Ožekšnis japoninis 'Kathy'

Kodas: Euonymus jap. Kathy

8,00 €
5,60 € Sutaupote 30%
Su mokesčiais

„Kathy“ yra įvairiapusė marga veislė, ištisus metus viliojanti savo ovaliais tamsiai žaliais lapais, kurie išblunka iki šviesiai žalios spalvos su kremiškai baltais krašteliais ir galiukais.

Augalo amžius / vazono dydis / aukštis:
Kiekis
Atsiprašome, ši prekė jau išparduota.


  • Saugus užsakymas Saugus užsakymas
  • Greitas pristatymas Greitas pristatymas
  • Kokybės garantija Kokybės garantija

Aukštis

0,5-1 m

Plotis

1 m

Žydėjimas

Birželis

Atsparumas

Šalčiui atspari

Vieta

Dalinis pavėsis
Saulėta

Apie ožekšnius

Rudenį vis dažniau sode ir gamtoje džiaugiamės jau ne žiedais, o derliumi. Derlių paprastai mes suprantame kaip valgomą dalyką, bet augalai savo vaisius nokina ne mums, valgytojams, o giminės pratęsimo tikslu. Tad nors ir labiau vertiname valgomas uogas ir vaisius, bet vertėtų kartais neskubėti jų ragauti, o tiesiog pasimėgauti – juk gamtoje galima jų rasti tiek daug nevalgomų, bet gražių ir puošnių. Tad šį kartą – apie OŽEKŠNIUS, apie originalius jų vaisius, šakeles ir lapus, auginimą bei priežiūrą.

Ožekšnis priklauso smaugikinių šeimai (Celastraceae) šeimai, kurios pavadinimas skamba   gan šiurpokai. Iš tiesų, ne tik gyvūnų, bet ir augalų pasaulyje netrūksta tokių, kurie konkurentus tiesiog užsmaugia. Bet ožekšniai savo vietos po saule ieško kitais, ne tokiais drastiškais  būdais. Lietuvos pamiškėse savaime auga dvi ožekšnių rūšys, o kitos yra kilę iš svetur. Susipažinsime su dažniausiai pas mus augančiomis.

Iš ožekšnių atėjūnų Lietuvoje pats populiariausias yra vijoklinis ožekšnis (E.fortunei), kuris dar visai neseniai buvo vadinamas Fortūno. Jeigu vyktų rinkimai pačio tinkamiausio dekoratyviniams želdynams augalo, tai šis ožekšnis, ko gero, laimėtų pirmą vietą. Kodėl ? Dėl keleto savybių, kurių dažniausiai trokšta dekoratyvinių augalų augintojai. Jis tikrai yra nereiklus – auga ir derlingose, ir nederlingose dirvose, tik žinoma, jei pasodinsite jį į visišką smėlį, tai tada nesitikėkite puošnaus augalo. Jis gali augti ir saulėtoje vietoje, ir pavėsyje (tik visiškame pavėsyje bus ištįsęs). Jis yra visžalis, tad nenumeta lapų ir būna dekoratyvus ištisus metus. Jį lengva padauginti, nes šakelės pačios įsišaknija. Jis gali augti ir kaip vijoklinis augalas, jeigu tik turės ant ko vyniotis ir tada pasieks kelių metrų aukštį, ir kaip kiliminis augalas, uždengdamas tuščius žemės plotus. Jis visai atsparus šalčiui, ir nors kartais būna, kad viena kita šakelė apšąla, bet pavasarį dar smarkiau atželia. Jį galima drąsiai genėti, kaip ir daugelį kitų ožekšnių. O svarbiausia – tai tikrai gražus augalas!

Želdynuose paprastai auginamos margalapės vijoklinio ožekšnio veislės, tad įvertinus šio ožekšnio nereiklumą bei dekoratyvumą, galima drąsiai jam rašyti 10-uką. Dažniausiai auginamos šio ožekšnio veislės yra ‘Emerald Gaiety‘ baltai margintais lapeliais, bei geltonai – gausiai ar šiek tiek – veislės ‘Emerald‘n Gold‘, ‘Sunspot‘, ‘Canadale Gold‘ bei kt.

Dar želdynuose galima pamatyti sparnuotąjį ožekšnį (E.alatus). Visą savo gražumą jis parodo rudenį ir žiemą, kai augmenijoje trūksta linksmesnių spalvų. Šis, kukliai vasarą žaliuojantis krūmas, atėjus rudeniui ir grybštelėjus šaltukui, tiesiog užsiliepsnoja – visi lapeliai nusidažo ryškiai raudona spalva, ir netgi ne visai raudona, o tokia raudonai avietiškai rožine. Tad angliakalbiai jį vadina burning bush, t.y. liepsnojančiu krūmu. Bet tai dar ne viskas! Nebūtų jis ožekšnis, jei rudenį nepasidabintų puošmenomis – ryškiai rožinės spalvos ir su oranžine sėkla viduje sėklų dėžutėmis. Kai visas krūmas apkimba šiais miniatiūriniais žibintuvėliais, o dar šviečia lapų fejerverkai, tiesiog neįmanoma nuo jo atitraukti akių. Bet sparnuotasis ožekšnis turi dar vieną slaptą ginklą. Kai vėlyvą rudenį nukrenta jo puošnieji lapai, pasirodo originalios šakos. Tokiomis šakomis retas augalas gali didžiuotis, nes jos yra su kamštinėmis briaunomis, tarsi su sparneliais (lotyniškai žodis alatus reiškia „sparnuotas“). Dėl šių sparnelių ši rūšis ir gavo šį vardą. Tad ir žiemą šis ožekšnis yra išskirtinis augalas.

Pats krūmas savaime auga Tolimuosiuose Rytuose, pasiekdamas 3–5 m aukštį (pas mus iki tiek neužauga). Pavasarį kaip ir daugelis ožekšnių žydi nedideliais, žalsvai gelsvais žiedais. Sparnuotasis ožekšnis kaip ir jo broliai nėra itin reiklus, nors geriausiai jaučiasi vidutiniškai drėgnoje ir derlingoje. Taip pat gali augti tiek saulėtoje vietoje, tiek daliniame pavėsyje. Kartais šaltomis ir besniegėmis žiemomis apšąla. Želdynuose auginama keletas sparnuotojo ožekšnio veislių. ‘Compacta‘ krūmeliai mažesni ir tankesni už rūšinį augalą, ‘Blade Runner‘ lapai rudenį nusidažo tamsiai raudona spalva, o kamštinės briaunos didesnės nei kitų „sparnuočių“ bei kitos. Vakarų šalyse iš sparnuotojo ožekšnio sodinamos nekarpomos gyvatvorės, nes vertinamos jo šakelių dekoratyvinės savybės. Per metus puošniosios šakelės paauga apie 10–20 cm. Sparnuotosios išaugos susidaro ne ant jaunų, o vyresnių nei 3 m šakelių. Sparnuotąjį ožekšnį, ir ypač jo veislę ‘Compacta‘ galima auginti erdviame vazone. Senovės kinų medicinoje šio augalo sultys buvo naudojamos gydant išorinius negalavimus – patinimus, kraujavimus, naikinant odos parazitus. Šiais laikais sparnuotojo ožekšnio vaistinės savybės vis dar nėra gerai ištirtos, tad reikia neužmiršti, kad jis, kaip visi ožekšniai yra nuodingas, tad geriau juo tik grožėtis; neskinti, o tuo labiau neragauti.

Želdynuose dar kartais auginamos ir kitos ožekšnių rūšys – žemasis (E.nanus), siauralapis (E.hamiltonianus), gulsčiasis (E.obovatus), japoninis (E.japonicus) bei kt., kurios yra retos, nes nėra dekoratyvios arba linkusios nušalti, tad paprastai sutinkamos tik dendrologinėse kolekcijose bei botanikos soduose. Tad iš čia plačiau paminėtųjų ožekšnių rūšių tikrai verta auginti bent vieną kurią nors – dėl nereiklumo aplinkos sąlygoms arba dėl puošnių vaisių, šakelių ar lapų. Sodinkite ožekšnius šalia kitų, kurie būna gražūs pavasarį ar vasarą – lanksvos, krūminės sidabražolės, raugerškiai bei kt., taip pat šalia spygliuočių. Tuomet ožekšniai atskleis savo grožybes rudenį ir žiemą, kai trūksta  spalvų ar tiesiog išskirtinio akcento jūsų kiemui.

Lapai
marga žaliai balta

Panašios prekės (16):

Prekė pridėta į palyginimą.