• −30%
  • −30%

Sedula baltoji 'Sibirica'

Kodas: Cornus alba Sibirica

8,00 €
5,60 € Sutaupote 30%
Su mokesčiais

Vidutiniškai greito augimo krūmas, iki 2 – 3 m aukštį ir panašų plotį siekiančia plačia laja. Lapai ovalūs, smailūs ir šiek tiek raukšlėti, žali su netaisyklingais baltais kraštais, vasaros pabaigoje įgauna rausvų atspalvių, rudenį visa laja nusidažo raudonai.

Augalo amžius / vazono dydis / aukštis:
Kiekis

  • Saugus užsakymas Saugus užsakymas
  • Greitas pristatymas Greitas pristatymas
  • Kokybės garantija Kokybės garantija

Aukštis

2,5 m

Plotis

2,5 m

Žydėjimas

gegužė

Atsparumas

-30 °C

Vieta

Dalinis pavėsis
Saulėta

Drėgmė

Vidutinė

Augumas

Didelis

Derėjimas

Rugsėjis

Sedulų auginimas

Sedulos – vidutinio dydžio krūmas, o jei leisit įsivešėti – tai ir visai nemažas gali užaugti. Ir ne tiek į aukštį, kiek į plotį. Tad planuojant auginti sedulas, reikia į tai atsižvelgti, nes bet kelis kvadratinius metrų kiemo teks paaukoti. Gerai tiek, jog šis augalas neblogai pakenčia pavėsį, nors gausiau žydi ir geriau dera atviroje vietoje. Nebaisu joms ir šalčiai (nors būna kad ir apšąla šiek tiek, bet tam jau reikia 30 ir daugiau laipsnių šalčio), tad nereikia saugoti nuo šiaurės vėjų. Žodžiu, renkantis vietą svarbiausia atsižvelgti tik į tai, kad augalas pernelyg netrukdytų.

Sodinimas

Sedulų sodinimas panašus kaip ir daugelio kitų augalų. Geriausiai tam tinka vėlyvas ruduo (augalas vėlai meta lapus ir vėlai užmiega žiemos miegu) ar ankstyvas pavasaris, tačiau sodinant vazone esantį sodinuką, tai nėra taip svarbu. Natūralioje sedulos yra dažnas aliuvinių miškų augalas, tad giliai šaknų jos neleidžia. Gilios duobės kasti nereikės, tiek, kiek reikia konkretaus sodinuko sodinimui.

Sedulos geriausia auga maždaug neutraliame ar šiek tiek kalkingame dirvožemyje. Dirva turi būti derlinga, tad sodinant verta nepagailėti komposto. Augalas mėgsta drėgmę, tačiau užmirkusi dirva – vėl gi negerai. Puikiai tinka priemolio, priesmėlio dirvožemiai bei mulčiavimas – augalo šaknys ir neperdžius, ir nepermirks.

Grįžtant prie erdvės klausimų, tai sedulas teks sodinti maždaug 3 – 4 metrai viena nuo kitos. Ir taip, teks sodinti ne vieną, jei norite gero derliaus – augalas kryžmadulkis, kaimynystė jam reikalinga. Galima jas auginti ir gyvatvorėse, nesitikint per daug gero derliaus, tuomet sodinti reikia maždaug kas 2 metrus.

Priežiūra

Sedulos mėgsta drėgnoką ir derlingą žemę ne tik sodinimo metu, tad norint daug ir sultingų, didelių vaisių teks skirti šiam augalui dėmesio. Sezono pradžioje sedulos tręšiamos kompleksinėmis trąšomis, rudenį galima papilti šiek tiek komposto ar perpuvusio mėšlo. Labai naudinga augalą mulčiuoti, tik vengti rūgštaus mulčo. Kol sodinukai dar jauni, tikrai verta augalą paravėti ir atsargiai papurenti žemę aplink, vėliau nuo visų šitų rūpesčių turėtų išgelbėti mulčo sluoksnis. Jei vasarą sausa, netingėkite augalą palaistyti – už tai jis atsidėkos sultingesniais bei stambesniais vaisiais.

Geltonžiedės sedulos – dažniausiai auginamos soduose – puikiai pasiduoda genėjimui. Jas galima auginti ir krūmo, ir medelio pavidale, puikiai galima naudoti gyvatvorėse. Genėjime visiškai nebūtina laikytis kažkokių ypatingų taisyklių, formuokite taip kaip norite. Pagrindinis patarimas būtų tiesiog pašalinti senus, nudžiūvusius stiebus, kad šie netrukdytų jauniems ir gyvybingiems.

13 Prekės
Derėjimas
Rugsėjis

Panašios prekės (16):

Prekė pridėta į palyginimą.