• −30%
  • −30%

Hortenzija didžialapė 'Rotschwanz'

Kodas: hydrangea macrophylla Rotschwanz

12,00 €
8,40 € Sutaupote 30%
Su mokesčiais

Ryški didžialapių hortenzijų atmaina, kuri pasižymi lėtu augimu, kompaktiškų krūmų formavimu. Išraiškingais skėtiniais žiedynais, kurių viduryje smulkūs rausvi žiedeliai apgaubti stambiais, raudonais žiedais. Tamsi žalia lapija rudenėjant nusispalvina raudonais atspalviais.

Augalo amžius / vazono dydis / aukštis:
Kiekis

  • Saugus užsakymas Saugus užsakymas
  • Greitas pristatymas Greitas pristatymas
  • Kokybės garantija Kokybės garantija

Aukštis

1,2 m

Plotis

1,2 m

Žydėjimas

liepa-rugpjūtis

Atsparumas

Šalčiui atspari

Vieta

Dalinis pavėsis

Drėgmė

Vidutinė

Hortenzijų auginimas

Jei ieškote augalų, kurie užpildytų žiedais jūsų sodą, hortenzijos vienas iš nuostabiausių ir tinkamiausių variantų. Kartais atrodo, kad šie augalai reikalauja nemažai priežiūros, tačiau taip nėra, jas lengva auginti ir taip pat hortenzijos yra gana atsparios šalnai ir atsparios daugumai kenkėjų bei ligų.  Hortenzijų genčiai priklauso daugiau nei 30 skirtingų rūšių, todėl tikrai rasite sau tinkamiausią veislę.

Hortenzija - dažniausiai tai 1–3 metrų aukščio dekoratyviniai krūmas. Žydėjimo sezonas – vasara ar ruduo.  Tiek kuokšto, tiek nėriniuotos kepuraitės pavidalo žiedynus suformuojančių hortenzijų žiedai dideli, plokšti. Antruoju atveju juos supa viena ar daugiau eilių rožinių, baltų ar mėlynų taurėlapių. Hortenzijos daugiausia auga drėgnose dirvose.

Lietuvos klimatas tinkamas jų auginimui, nes daugelis hortenzijų rūšių atsparūs šalčiui ir lengvai gali išgyventi žiemą. Jų spalva įvairuoja nuo rožinės iki mėlynos ir priklauso nuo rūšies, dirvos rūgštingumo ar šarminės reakcijos. 

Hortenzijų priežiūra

Pasirinkę tinkamą vietą, sutvarkę dirvą ir teisingai pasodinę, padidinsite savo galimybes džiaugtis dideliais, spalvingais hortenzijos žiedais ateinančiais metais. Jei hortenzijos auginamos vazone, vasario arba kovo mėnesį galima perkelti į šiltesnę patalpą, kad ji pradėtų sprogti. Kai tik išsprogs hortenzijos pumpurai, augalą būtina perkelti į labai šviesią vietą, antraip jos ūgliai išstyps. Balandžio arba gegužės mėnesį sulauksime jos žiedų.

Hortenzijos sodinimas

Rekomenduojama hortenzijas sodinti ankstyvą pavasarį ir rudenį. Konteineryje parduodamas hortenzijas galima sodinti visu šiltuyoju sezonu.  Pirmiausia reikėtų kruopščiai paruošti vietą. Būsimos augalų vietos dirvožemį būtina gerai išpurenti, išrinkti piktžoles, sumaišyti su puveningomis medžiagomis. Puriame dirvožemyje pasodintos hortenzijos gerai augs ir vystysis.  Hortenzijos gerai auga dirvožemyje, kuriame yra daug organinių medžiagų. Nors hortenzijos mėgsta drėgną dirvą, jos netoleruoja, kad dirva būtų užmirkusi. Užmirkęs, blogai nusausintas dirvožemis gali sukelti šaknų puvimą. Vos per kelias savaites jūsų hortenzijos gali greitai žūti. Jei turite daug dirvožemio, prieš sodindami apsvarstykite galimybę maišyti daug komposto, kad pagerintumėte dirvožemio kokybę. Taip pat, hortenzijų augalams reikia rūgščios dirvos, kurios ph būtų maždaug 5,5. Kai ph didesnis, augalai nebegali pasisavinti maisto medžiagų ir, svarbiausia, mikroelementų, todėl gelsta lapai ir sutrinka augimas.

Norėdami pasodinti hortenzijas,  iškasama sodinimo duobę 3 kartus platesnę nei šaknys. Dažniausiai apie 60 -80 centimetrų.  Nors jei dirvožemis skurdus duobę verta daryti platesnę ir gilesnę. Duobės gylis apie 50 - 60, taip kad būtų apie 1,5 šaknų ilgio gylis.  Kadangi į gilią duobę pasodinti krūmai vėliau truputį susmenga, juos galima sodinti šiek tiek aukščiau ankstesnės augimo vietos. Kai dirvožemis nuslūgs ir augalas įsišaknys, bus kaip tik pasiektas tinkamas gylis.

Hortenzijų tręšimas

Geriausiai hortenzijos auga, jei vasarą tręšiamos birželį arba liepos mėnesį. Tręšiamos kompleksinėmis mineralinėmis ar joms skirtomis specialiomis trąšomis. Galima sėkmingai naudoti mineralines arba organines trąšas. Geriausias  būdas tręšti organiniu mėšlu ir (arba) komposto dengimo būdu aplink šaknis, nes duoda puikių rezultatų ir pagerina dirvožemio būklę. Organinius dirvožemio priedus taip pat galima derinti su mineralinėmis  trąšomis, kad poveikis būtų maksimalus.

Vienam augalui naudojamų mineralinių trąšų kiekis priklauso nuo augalo dydžio ir šaknų sistemos. Pertręšimas gali būti daug žalingesnis nei nepakankamas tręšimas. Pertręštos hortenzijos šaknys išdžiūsta ir hortenzija gali būti pažeista ar net žūti. Daug, daug geriau suklysti ir per mažai trąšų sudėti, nei per daug.

Turint mažiau patirties hortenzijas geriau tręšti pirktiniais kompleksiniais trąšų mišiniais. Daugiau patirtirties turintys gėlininkai patys susimaišo trąšas reikiamais kiekiais. Jų sudėtis priklauso nuo augalui trūkstančių mineralinių elementų ir mikroelementų.

Fosforas įtakoja žiedinių pumpurų susidarymą. Tręšiama vėlyvą pavasarį superfosfatu. Apie 10 - 30 g /m2.

Kalis leidžia geriau peržiemoti augalui, taip pat įtakoja žiedinių piumpurų stiprumą. Tręšiama kalio sulfatu arba magnezija, panašiais kaip ir superfosfatas kiekiais.

Kaip genėti hortenziją?

Pražydėjusios hortenzijos genimos, kad iš bazinių pumpurų iki vasaros išleistų naujus ūglius.  Tuomet bus baigtas metų laikų sąlygojamas vystymosi ciklas. Didžialapė hortenziją reikia kuo mažiau genėti. Reikia nukirpti sudžiuvusį žiedą, bet, tik po jo, jokiais būdais nekabinant viršutinių pumpurų, nes didžialapė hortenzija žydi ant antramečių ūglių. Jei vėlai rudenį ar žiemą genėsime ūglius, augalas kitais metais nežydės, nes nukirpsime ir ant pirmamečių ūglių iš rudens sukrautus žiedpumpurius. Pasitaiko, kad didžialapės hortenzijos nukenčia nuo stiprių šalčių. Tokiu atveju po žiemos jas reikia genėti, bet tais metais hortenzijos mažai žydės. Peržydėjusius žiedynus galima nukarpyti, bet visus vienmečius ūglius su stambiais pumpurais būtina palikti. 

Su laiku vien taip karpant hortenzijos šakelės ir žiedai smulkės. Dėl to kaskart reikėtų atjauninti nupjaunant po kelias stambesnes šakas iš kurių išauga nauji stiebai.

Kitaip negu didžialapė hortenzija, šluotelinė hortenzija žiemą/pavasario pradžioje stipriai genama. Geriausia genėti po šalčių, kovo mėnesį. Visi paskutinių metų ūgliai gerokai patrumpinami. Žiedai formuojasi ant pirmamečių ūglių.

Šluotelinių hortenzijų genėjimas turi du būdus. Pirmiausia, jei jūsų hortenzija auga skurdžiam grunte, nukerpami tik sudžiūvę žiedai. Kerpama prie pat žiedo nenukerpant pumpurų.

Jei jūsų hortenzija auga geram, drėgnam grunte ir jūsų tikslas turėti didelius žiedus, tuomet kerpame palikdami 2  juosteles pumpurų ant šoninių pernykščių stiebų. Iškerpami viduriniai stiebai. Jei bus palikta daugiau stiebų šakos neatlaiko žiedų svorio ir nulinksta. Kai stiebų pasidaro labai daug galima nukirpti dar žemiau, kad imtų formuotis nauji stiprūs stiebai. Geriausia kasmet dalį stiebų nukirpti žemai, dalį nukirpti pernykščių stiebų.

Šviesiąją hortenzija geriausia genėti pavasarį. Kerpant, palikti sprindį nuo žemės.

Jei gelsta hortenzijų lapai

Kartais pasodintų hortenzijų lapai ima gelsti. Tai vadinamoji chlorozė. Ją sukelia per didelis dirvos kalkingumas, augalams trūksta geležies. Kad išvengtume šio nemalonaus reiškinio, jau sodindami įmaišykime į dirvožemį rūgščių humusingų medžiagų. Augalus dar galima palaistyti trąšomis, turinčiomis geležies kompleksinių junginių, pavyzdžiui, fetrilonu, sekvestrenu, optiferu.

Ar nukirpti hortenzijos žiedynus?

Peržydėjusių hortenzijų žiedynus galima nukirpti, bet naujų ūglių trumpinti negalima, nes jie jau sukrovė žiedpumpurius kitiems metams. Hortenzijos krauna žiedpumpurius ant antramečių ūglių, vadinasi, ant tų, kuriuos išleido praeitais metais.

Kad augalas neperaugtų, galima trumpinti vasaros pradžioje išleistus ūglius. Iš lapų pažastyse esančių miegančiųjų pumpurų išsprogsta nauji ūgliai, kurie iki rugsėjo sukraus žiedpumpurius kitiems metams, ir krūmas neaugs per daug didelis. Jei apkarpytas krūmas išleidžia labai daug ūglių, jie gali vienas kitą stelbti. Tuomet krūmą reikia išretinti.

Jei hortenzijos nežydi

Jei hortenzija kasmet karpoma, nukerpami ir žiedpumpuriai. Iš stiebų vėl auga nauji ūgliai, kurie nekrauna žiedų. Kad augalas žydėtų, būtina palikti žiedpumpurius sukrovusius metūglius. Vėliau juos jau galima pašalinti, nes dabar jau kiti ūgliai užaugins žiedpumpurius ateinantiems metams. Reikia atidžiai stebėti, kaip hortenzija auga ir krauna žiedpumpurius.

Hortenzijos dekoratyviniams tikslams

Hortenzijų žiedynai labai tinka sausoms puokštėms. Pjauti reikia prieš žydėjimo pabaigą. Tuomet dažniausiai žiedai tampa šiek tiek žalsvi. Tai ženklas, jog artėja žydėjimo pabaiga. Žiedynai  atsargiai nupjaunami ir laikomi tam tinkamoje patalpoje ar iš karto naudojami puokštėms bei vainikams. Nupjauti žiedynai labai greitai džiūsta. Išdžiūvę šiek tiek pakeičia spalvą. Paprastai pjaunama liepos pabaigoje ir iki vidurio rugpjūčio.

1 Vienetas
Lapai
žali
Žiedai
raudoni

Panašios prekės (16):

Prekė pridėta į palyginimą.